C vitamini, bağışıklık sistemi denildiğinde ilk akla gelen, vücudun en ihtiyaç duyduğu vitaminlerden bir tanesidir. C vitamini aynı zamanda Askorbik asit ve L-Askorbik asit olarak da bilinir. Bazı gıdalarda bulunur, suda çözünür fakat yağda çözünmez. İnsanlar bu vitamini birçok hayvan ve bitki gibi kendi ürettiği gibi üretemez ve dışarıdan alırlar.
İçeriğinde yüksek miktarlarda C vitamini bulunduran ve kolay ulaşılabilecek olan 10 meyve ve sebze:
Kırmızıbiber Kivi Yeşil dolmalık biber Portakal Çilek Brokoli Maydanoz Karnabahar
Limon Domates
olarak sıralanabilir. C vitamini söz konusu olduğunda birçok insanın aklına ilk gelen yiyecek limon veya portakal olur. Birçok kişi bilmese de portakal ve limon, C vitamini yoğunluğu açısından alt sıralarda bulunur. Örneğin aynı oranda kivi, portakalın iki katı kadar C vitamini içerir. C vitaminini yüksek oranlarda almaya da gerek yoktur. Günlük ihtiyaçtan daha fazla alınan C vitamini vücutta depolanamaz ve idrar yoluyla vücuttan dışarı atılır.
Mevsim geçişlerinde, alerji dönemlerinde, yaygın salgın hastalıklarda bağışıklık sistemine oldukça ihtiyaç duyulur. Bağışıklık sisteminin de C vitaminine oldukça ihtiyaç duyduğu bu dönemlerde ihtiyacınız kadar C vitamini içeren besinler tüketmenizi tavsiye ederiz.
Comentários