top of page

Sağlıklı Besinlerle Koenzim Q10 Üret!

Koenzim Q10, CoQ10 olarak da bilinmektedir. CoQ10, hücrelerde enerji üretmeye yardımcı olan ve hücrelerin mitokondrilerinde saklanan bir bileşiktir. Bilindiği üzere mitokondriler, vücutta enerji üreten hücrelerdir. Aynı zamanda hücreleri oksidatif stresten ve hastalığa neden olan tehlikelilerden korurlar. Vücut doğal olarak CoQ10 üretir ancak vücuttaki üretimi yaşla birlikte azalma eğilimi göstermektedir. Yaşlanma ile birlikte dışarıdan takviye olarak CoQ10 almak mümkün ve gereklidir.


Koenzim Q10 sakatatlarda yüksek miktarda bulunur. Örnek vermek gerekirse ciğer, böbrek, yürek gibi kırmızı etlerde; sardalya ve uskumru gibi balıklarda; ıspanak, brokoli ve karnabahar gibi sebzelerde de Yüksek miktarda CoQ10 bulunur. Yer fıstığı, mantar ve soya fasulyesi de CoQ10’den yana zengin diğer bitkisel kaynaklardır.

Çoğu insan belirli bir yaşa kadar olan beslenmesinde CoQ10’i yeterince alır ancak vejetaryen ve vegan olan kişilerin beslenmelerinde CoQ10 eksikliğine karşı dikkatli olmaları gereklidir. Yeterince bakliyat ve koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketmeye dikkat etmelilerdir. Kırmızı et tüketen kişiler dahi yeterli miktarda Koenzim Q10 alamıyor olabileceklerinden, diğer sağlıklı kaynaklardan düzenli olarak tüketmeye dikkat etmelilerdir.


Eğer sağlıklı besinler tüketip, vücudunuzun CoQ10 üretmesini desteklemek istiyorsanız, yeşil mercimek, mantar ve ıspanağı bir araya getirmelisiniz. Bunun yanı sıra bebek ıspanaklı karnabahar salatası da yapabilirsiniz. Bunlardan hoşlanmadıysanız en azından akşam yemeğinize ek olarak brokoli salatası tüketebilirsiniz. Çeşitli sebze ve meyveleri yiyerek vücudunuza hem CoQ10, hem de diğer besleyicileri aldığınızdan emin olabilirsiniz.

189 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page