Cildimizin en temel yapıtaşı olan kolajen, anne karnından itibaren yıllar boyunca vücudumuzda yeterli seviyelerde üretildikten sonra, 20’li yaşların sonlarında azalma gösterir. Kadınlarda menopoz dönemi ile birlikte kolajen kaybı yılda %2’ye kadar çıkabilir. Bu nedenle 25 yaşın üzerindeki herkesin vücudundaki kolajen oranına dikkat etmesi ve kolajen takviyesi kullanması gerekir.
Yıllar geçtikçe üretimi azalan kolajen hiçbir zaman vücutta tamamen yok olmaz. Dolayısıyla vücuttaki kolajen miktarını artıracak belirli besinler ile gerekli fayda sağlanabilir. Kolajen proteini açısından oldukça yüksek besin değerine sahip yiyeceklerden bahsedelim:
1-Balık: Morina Balığı başta olmak üzere balık çeşitleri oldukça kolajen içermektedir. Bu kolajen, tıpkı diğerler hayvanların sakatat bölümünde bulunduğu gibi balıkların da en çok pullarında bulunmaktadır.
2- Kırmızı ve Beyaz Et: Sığır başta olmak üzere keçi ve tavuk etlerinde bolca kolajen proteini bulunmaktadır. Ancak en fazla kolajen barındıran bölgeler hayvanların “sakatat” olarak adlandırdığımız bölgeleridir.
3- Kırmızı Meyve ve Sebzeler: C Vitamini, kolajenin üretimi ve emilimi için olmazsa olmaz konumdadır. Dolayısıyla C Vitamini içeren meyve ve sebzeler vücuttaki kolajen üretimini oldukça desteklemektedir. Portakal, limon, kivi, greyfurt, mango ve ananas antioksidan içeriklerinin yanı sıra bol C Vitamini içererek vücudun kolajen ihtiyacına da katkıda bulunmaktadır.
4- Sülfür Bakımından Zengin Gıdalar: Kükürt içeren besinler de tıpkı C Vitamini gibi vücudun kolajen üretmesine yardımcı olmaktadır. Zeytin, Sarımsak, Muz, Soğan ve Kereviz gibi besinleri düzenli aralıklar ile tüketmeye özen göstermenizi tavsiye ederiz.
5- Diğer Gıdalar: Soya Sütü, Çay, Fındık, Akdeniz Yosunu ve Fıstık gibi besinler de protein ve lif açısından yüksek olduğu için vücudun kolajen üretimine destek sağlamaktadır.
Comments