İnsanın sağlıklı bir şekilde yaşamına devam etmesi için minerallerin besinlerle birlikte vücuda yeteri kadar alınması gerekmektedir. Alınması gereken minerallerden bir tanesi olan çinko, kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, tahıllar gibi besinlerde bulunmaktadır. Vücudun bu minerale olan gereksinimi yüksek miktarda olmamasına rağmen çinko eksikliği birçok kişide görülebilmektedir.
Çinko eksikliği, erken dönemde eksiklik yaşayan kişiyi rahatsız edecek belirgin bir bulguya neden olmayabilir. Ancak eksikliğin uzun süre devam etmesi halinde çinko eksikliği belirtileri ortaya çıkmaktadır.
Çinko eksikliğinin en önemli nedeni gıdalardan yeteri kadar çinko almamaktır. Çinko içeriği yüksek olan doğal besin türlerinin yeteri miktarda tüketilmemesi, düşük kalorili diyetlerin oldukça uzun süre uygulanması, tek yönlü beslenme çeşitlerinin uygulanması gibi pek çok nedene bağlı olarak çinko eksikliği görülebilir.
Çinko eksikliği belirtileri arasında nedeni açıklanamayan kilo kaybı, yara iyileşmelerinin gecikmesi ve ciltte oluşmaya başlayan açık yaralar, iştahsızlık, halsizlik ve uyku hali, tat ve koku alma duyularının azalması, büyüme ve gelişmede gerilikler veya yavaş büyüme, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve saç dökülmesi gibi belirtiler bulunmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra hamile kadınlarda artan çinko ihtiyacının karşılanamaması halinde de çeşitli olumsuzluklar ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan en önemlileri bebeğin büyüme ve gelişimindeki geriliklerdir.
Comments