top of page

Ergenlik Sivilceleri için Çözüm Önerileri!

Akne ergenliğin başlangıcından itibaren her yaştan kadın ve erkekte görülebilen bir cilt hastalığıdır. Son derece hassas bir cilt sorunu olan akne tedavisinde kulaktan dolma bilgiler etkili olmayabilir ve akne izlerinin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle kalıcı sivilce izlerini önlemek için doğru sivilce tedavisi uygulanmalıdır. Sivilce önemli bir sorun olmasa da kişinin psikolojik ve sosyal hayatını önemli ölçüde etkileyebilir. Akne, bazı kişilerin ömür boyu tedavi etmesi gereken kronik bir sorun haline gelebilir. Bu nedenle sivilce tedavisinin düzenli olarak doktor kontrolünde yapılması önerilir. Özellikle ergenlik döneminde akne oluşumuna bağlı cilt sorunları ile karşılaşılsa da ileri yaşlarda akne oluşumu gözlenebilmektedir. Gençlerin %85'inde az ya da çok sivilce sorunu vardır.


Akne olarak da bilinen siyah ve beyaz lekelerin giderilmesinde etken maddeler (salisilik asit, benzoil peroksit, retinoik asit, azelaik asit gibi) içeren kremler kullanılmaktadır. İltihaplı akne için eritromisin, klindamisin, tetrasiklin, sodyum sülfacetamid ve nafloksasin içeren antibiyotik kremler kullanılabilir. Akne ve iltihaplı lezyonlar üzerinde çalışan bir kombinasyondan oluşan kremler de vardır. Herhangi bir özel fayda, en az sekiz haftalık tedavi gerektirir.

Orta ve şiddetli akne vakalarında hekimler genellikle ağız yoluyla kullanılan ilaçlar reçete eder. En sık kullanılan antibiyotikler azitromisin ve tetrasiklinlerdir. Ayrıca bir A vitamini türevi olan izotretinoin de sistemik olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sivilce lekeleri için lazer ve peeling (kimyasal peeling) cilt bakımı gibi tedaviler de mevcuttur. Tedavinin ne süreyle ve ne şekilde kullanılacağı akne şiddetine, hastanın cilt tipine göre değişebileceği için mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.


Sivilcenin kaybolması için kullanılan en etkili ürünlerde dahi herhangi bir ciddi ilerleme görebilmek için uzun bir süre geçmesi gerekebilmektedir. Sivilce probleminden kurtulmak için genellikle birkaç aylık bir tedavi gerekir. Birçok faktörden dolayı sivilceye olan eğilim yeniden tedavi olma gereksinimi doğurulabilir. Bu yüzden sivilce tedavilerinde sabırlı olmak, doktorun her önerisini dinlemek ve tedavinin düzenli olarak uygulanması önemlidir.

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page