top of page

Günlük C Vitamini İhtiyacınızı Karşılayan Besinler!

Vücudun en temel koruyucularından biri olan C vitaminini, suda eriyen ve vücutta depolanamayan bir vitamin olduğu için günlük olarak alınması gerekmektedir. Beslenmedeki C vitamini deposu gıdalar ise taze sebze ve meyvelerdir. Hayvansal besinler bu noktada C vitamini açısından oldukça zayıftır. Hatta birçoğunda neredeyse hiç C vitamini bulunmamaktadır.


Yetişkin bir bireyin günlük ortalama olarak 90 mg C vitamini alması gerekir. Bu teorik bilgiyi pratiğe dökecek olursak; 2 küçük boy mandalina 85 mg, 1 orta boy portakal 115 mg, 1 adet kivi 75 mg, 3 sivri biber 110 mg C vitamini içermektedir. Sabah kahvaltılarında 3 adet yeşil biber ve gün içinde 2 adet mandalina tüketerek, günlük C vitamini ihtiyacınızın üstüne dahi çıkabilirsiniz. Bu kadar ulaşılabilir meyve ve sebzelerde bulunan vitamin için eller hemen C vitamini preparatlarına değil, C vitamini zengini sebze ve meyvelere gitmelidir.

Emziren kişilerin C vitamini ihtiyacı, emzirmeyen yetişkin bireylere göre daha yüksek olduğu için bu emziren kişilerin C vitamini alımını daha yüksek tutmalarında fayda vardır. Yoğun stresli bireylerde, alkol ve sigara tüketen kişilerde, ateşli ve viral hastalıklarda, antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı olan kişilerde de günlük C vitamini ihtiyacı daha yüksek olmaktadır.


İçerisinde C vitaminini en yoğun şekilde barındıran meyve ve sebzeler ise; siyah frenk üzümü, domates, kivi, portakal, çilek, limon, ananas, mango, greyfurt, bezelye, kırmızı biber, brokoli, maydanoz, brüksel lahanası, karnabahar, yeşil dolmalık biberdir. Bu gıdaları haftalık menülerinize düzenli bir biçimde yerleştirirseniz C vitamini ile ilgili bir eksiklik yaşamazsınız.

44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page