Gün içerisinde birçok besin tüketiyoruz. Yediğimiz her şeyden her şekilde muhakkak vitamin alıyoruz. Burada asıl önemli olan soru, doğru vitaminleri yeterli dozda alıyor muyuz? Sizler için bu yazımızda bir günde hangi vitaminlerden kaç mg tüketmemiz gerektiği ele alacağız. Keyifli okumalar.
Damar yapısına zarar veren homocysteine isimli kimyasalın seviyesini düşürmeye yardımcı olan B6 vitaminini 30 yaşın üstündeki herkes muhakkak almalıdır. Bu vitamin 30 yaş altındaki kişiler için fazla gerekli değildir. 30 yaşı geçmiş kişiler için ise günlük olarak 1,5 mg’lik doz tavsiye edilmektedir. B6 Vitamini baklagiller, turunçgiller, karpuz ve muzda bulunur.
B12 Vitamini ise sinir hücrelerini korur ve dolayısıyla hafızayı güçlendirmeye yardımcıdır. Her yaştan kişi için gerekli bir vitamindir. Yaş aralıklarında miktar olarak değişim gösterse de, ortalama olarak günlük 2,4 mg B12 vitamini alınması tavsiye edilir. B12 Vitamini güçlendirilmiş tahıllarda ve hayvansal gıdalarda bulunmaktadır.

C Vitamini, gribal enfeksiyonlar için oldukça önemli bir koruyucudur. Günlük olarak 70 ile 90 mg arasında C Vitamini tüketilmesi önerilir. C Vitamini turunçgiller, brokoli, lahana ve çilekte bolca bulunmaktadır.
A Vitamini ise görme yeteneğini korumaya yardımcıdır. Ancak her şeyin fazlası zarar olduğu gibi A vitaminin de fazlası kemiklere zarar verebilmektedir. Günlük tüketimi ortalama 9 mg olarak önerilmektedir. A Vitamini havuç, tatlı patates ve mangoda bulunmaktadır.
D Vitamini, kalsiyum ile birlikte alındığında etkileşime girer ve kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur. Günlük olarak alınması gereken D Vitamini 0,1 mg’dir. D Vitamini tahıl ve balıkta bulunmaktadır.
Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olan E Vitamininin günlük dozu da ortalama 9 mg olarak belirlenmiştir. E Vitamini koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllarda bolca bulunmaktadır.
K Vitamini ise kan pıhtılaşması için gereklidir ve aynı zamanda kemikleri korumaya yardımcıdır. Günlük olarak 0.07 mg alınması tavsiye edilir. K Vitamini, yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta ve tahıllarda bulunmaktadır.
Comments