top of page

Kolajen Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birçok kişinin aklında kolajene dair sorular var, biliyoruz… Doğru kolajen seçimi yapabilmek için öncelikle kolajen çeşitleri ve kolajenlerin kullanım şekilleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. “Kolajen tipleri nelerdir?” ve “Balık kolajeni mi, sığır kolajeni mi” anahtar soruları ile kolajen seçimine dair aklınızdaki tüm sorulara cevap amaçlıyoruz.


-Kolajen takviyesi kullanmaya karar verdiğimde hangi tip kolajen tercih etmeliyim?


Tip 1, Tip 2, Tip 3 diye başlayarak devam eden yaklaşık olarak on beşin üzerinde kolajen tipi bulunmaktadır. Günümüzde en çok bilinen kolajen tipleri ise:


Tip 1 Kolajen: Tendonlar, cilt, vasküler bağlar, kemik dokular ve organlarda bulunan tip 1 kolajen kemiklerin temel organik kısmını oluşturmaktadır.

Tip 2 Kolajen: Kıkırdak dokunun temel kolajen yapısını oluşturmaktadır.


Tip 3 Kolajen: Ağ yapıda lif bileşenleri şeklinde olup, ağsı bir yapıda olan kolajen doku çeşididir. Genel itibariyle Tip 1 kolajen dokusunun yanında bulunmaktadır.


İnsan vücudunda en çok bulunan kolajen Tip 1 kolajendir. Tip 1 kolajen birçok tendon, bağ doku ve korneada bulunmaktadır. İnsan cildinin %75'inde ana bileşen olarak Tip 1 kolajen bulunmaktadır. Geriye kalan kısmını ise tip 3 kolajen oluşturmakatdır. Naturalift™ Tip 1 kolajen içermektedir.


-Kolajen takviyesi kullanmaya karar verdiğimde Balık Kolajeni mi Sığır kolajeni mi tercih etmeliyim?


Hidrolize kolajenler Peptan®(Balık Kolajeni) ve Verisol®(Sığır Kolajeni) olarak ikiye ayrılır. Moleküler olarak ağırlığı küçük olan ürünün sindirimi daha kolay olduğu için bu noktada dalton ağırlıklarına bakmak doğru olacaktır. Markalara göre emilim değişmektedir. Kimi markaların kolajenleri 5000 dalton arasında emilim gerçekleştirirken, Naturalift 2000-4000 dalton arasında emilim gerçekleştirmektedir.

114 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page